Adaugă anunţ..  |  Răsfoire anunţuri  |  Schimbă oraş..  |  F.A.Q.  |  Legături utile  |
|  Înscriere  |  Autentificare 

Cum să fiţi un coleg de apartament mai bun
(sau o colegă mai bună)

Motto: Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!

Introducere

Pentru a vă înţelege bine cu colegii de apartament, sunt mai multe lucruri pe care le puteţi face. Cel mai important, aţi putea zice, ar fi alegerea încă de la început a unor colegi de apartament compatibili. Lucru oarecum adevărat, dar greu de făcut de multe ori, când prietenii au deja unde să stea şi sunteţi singur(ă) în căutarea unei noi locuinţe şi unor colegi. Colac peste pupăză, chiar dacă puteți sta cu prietenii, asta nu înseamnă că ar trebui să o faceți - pot să nu fie colegi de apartament compatibili. Spre exemplu, chiar dacă alegeţi cea mai bună prietenă ca viitoare colegă de apartament, s-ar putea să aveţi surprize mari în ceea ce o priveşte. Una este să mergeţi în cluburi, la shopping, sau la sală împreună, şi alta este să locuiţi împreună. Sunt multe lucruri pe care nu le aflați dacă nu locuiți împreună - lucruri rele sau lucruri bune: poate prietenei voastre îi place să facă o baie relaxantă timp de o oră în fiecare dimineață, ocupând baia în acest timp, sau dimpotrivă, poate prietenei voastre îi place să aibă o colecție impresionantă de filme bune.
În concluzie, pe oricine ați alege în postura de colegă de apartament, tot vor fi unele probleme, mai mici sau mai mari.

Articolul de faţă îşi propune găsirea unor soluţii la problemele ce apar odată ce ați ales deja colegii sau colegele de apartament. Totodată, articolul de faţă se aplică atât persoanelor de sex feminin, cât şi celor de sex masculin.

În general, motto-ul convieţuirii cu alte persoane este "ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!". Vom detalia acest motto, pe exemple concrete.

Întreţinerea spaţiilor comune

Spaţiile împărţite la comun cu colegii/colegele de apartament sunt sursa principală de probleme în multe cazuri. Este important ca ele să fie împărţite în mod egal, şi ca nimeni nu să nu abuzeze de ceilalţi colegi (de exemplu, dacă aveţi obiceiul de a face băi cu spumă care durează două ore, colegii de apartament nu vor fi prea încântaţi de faptul că nu pot folosi baia în acest timp). Vom vorbi despre principalele spații comune: bucătăria, baia, holul de la intrare.

Bucătăria

Chiuveta

Întotdeauna lăsaţi chiuveta goala când plecaţi din bucătărie, indiferent dacă aţi spălat vasele folosite sau nu. Ideal este să spălaţi vasele folosite cât mai repede, deoarece sunt mai uşor de spălat. Dacă le lăsaţi murdare pentru a le spăla mai târziu, lăsaţi-le oriunde altundeva, dar nu în chiuvetă. În chiuvetă ar deranja pe oricine. Dacă le spălaţi mai tâziu, veţi observa că mâncarea s-a uscat şi întărit pe vase, şi acestea sunt mult mai dificil de spălat. O atenţie aparte trebuie acordată vaselor comune, cum ar fi tigaia pentru prăjit cartofi. Acestea trebuie spălate imediat, pentru ca ceilalţi să le poată folosi. Este neplăcut să vrei să faci o omletă la micul dejun şi să observi că trebuie întâi să speli tigaia lăsată murdară cu o seară înainte, de către o colegă de apartament "binevoitoare".

Frigiderul

Împărţiţi de la început rafturile frigiderului între colegi. Dacă nu aţi discutat altceva anterior, nu vă atingeţi de mâncarea colegilor. Încercaţi să vă limitaţi la raftul vostru din frigider. Dacă aveţi mai multă mâncare, puneţi-o pe raftul unui coleg, dar discutaţi acest lucru cu el/ea.

Nu acaparaţi întreg congelatorul, lăsaţi loc şi pentru colegi. Produsele din congelator pot fi încurcate foarte uşor; o soluţie ar fi să puneţi o etichetă cu numele proprietarului şi conţinutul în pungile din congelator.

Nu uitaţi să aruncaţi mâncarea stricată din frigider sau congelator! Aici ne referim la cea proprie; dacă suspectaţi că s-a stricat mancarea unui coleg sau unei colege de apartament, discutaţi cu el/ea.

La apartamentele de patru camere şi, în general, unde locuiesc multe persoane în acelaşi apartament, ideal ar fi să fie două frigidere sau un frigider mare, mare de tot.

Baia

Camera de baie ar trebui să fie întotdeauna curată. Extrem de curată. Asta înseamnă că o simplă curăţare a ei, o dată pe săptămână, nu este suficientă. Curăţenia trebuie întreţinută continuu: chiuveta să nu aibă fire de păr, cada de baie să nu aibă fire de păr sau urme de murdărie, vasul de WC să fie impecabil. O altă cerinţă esenţială a camerei de baie este să fie disponibilă. Pentru că degeaba arată splendid, dacă este ocupată tot timpul de altcineva, şi nu o puteţi folosi.

Dar s-o luăm pe rând.

Disponibilitatea

Cu cât sunteţi mai mulţi colegi într-un apartament, cu atât baia va fi mai puţin disponibilă. Iar dacă vă treziţi toţi la aceeaşi oră, deja este o problemă serioasă. În acest caz, comunicarea este cea mai bună soluţie. Discutaţi cu colegii de apartament, vedeţi în ce zile vă treziţi la aceleaşi ore, şi încercaţi să rezolvaţi problema. Puteţi să stabiliţi o ordine de intrare în baie, etc. Puteţi de asemenea să vă treziţi mai devreme în anumite zile când ştiţi că aveţi nevoie de mai mult timp la baie (dacă doriţi să vă bărbieriţi, de exemplu).

Unele activităţi se pot face şi altundeva; de exemplu machiatul se poate face la fel de bine în faţa oglinzii din cameră. (la fel, pieptănatul, pensatul, tăierea unghiilor). Alte activităţi, cum ar fi spălatul adidaşilor, se pot face cu uşa deschisă, astfel încât altcineva care doreşte să se spele pe mâini sau pe dinţi, să o poată face.

Comunicarea este absolut necesară atunci când doriţi să ocupaţi camera de baie pentru o perioadă mai mare de timp (baie cu spumă). Nici dumneavoastră nu v-ar conveni să aveţi nevoie la baie şi baia să fie ocupată timp de ore întregi.

O posibilă soluţie ar fi cea de-a doua cameră de baie, existentă în multe apartamente de 3 sau 4 camere. În multe cazuri, baia "de serviciu" este însă transformată în debara, şi este plină de cutii, haine, aparate electrocasnice. O puteţi reamenaja astfel încât măcar chiuveta şi vasul de WC să fie utilizabile.

Chiuveta

După ce vă pieptănaţi, sigur câteva fire de păr vor cădea în chiuvetă. Luaţi-le şi aruncaţi-le la WC (dacă sunt scurte - 3-4 centimetri, puteţi să daţi doar cu puţină apă, astfel încât să se ducă pe scurgere).

Cada de baie

Întotdeauna după ce faceţi baie, sau duş, spălaţi cada de baie (imediat după!). În special după ce aţi făcut baie, este probabil să rămână urme de săpun pe pereţii căzii. Dacă nu spălaţi cada imediat după, urmele se vor usca şi vor fi mult mai greu de luat de acolo. Spălatul căzii se poate face în cele mai multe cazuri doar cu jetul de duş, şi ia în jur de 30 de secunde. (dacă aveţi un cap de duş cu mai mai multe poziţii, alegeţi un jet de apă cât mai puternic).

După ce aţi spălat cada, vedeţi dacă au rămas fire de păr în scurgere, luaţi-le şi aruncaţi-le la WC. De asemenea, ştergeţi şi apa de pe podea (dacă este cazul).

Ar fi păcat să lăsaţi cada murdară doar pentru 30 de secunde, nu? Multe persoane consideră totuşi spălatul căzii un efort prea mare. Dacă aveţi asemenea persoane printre colegi, singura soluţie este comunicarea: vorbiţi cu ei/ele, arătaţi-le că vă deranjează mult o cadă de baie murdară (să nu spunem jegoasă), şi că nu le-ar lua mult timp să spele cada după fiecare baie sau duş.

Vasul de toaletă

Vasul de toaletă şi întreţinerea lui este un subiect delicat în discuţia cu colegii. Totuşi, discuţiile trebuie abordate, deoarece problemele generate de el nu pot fi trecute cu vederea.

Ca reguli generale:

Din nefericire, multe persoane nu ştiu aceste reguli generale. Nimic nu este mai neplăcut decât un vas de WC murdar. În multe companii ai căror angajaţi au studii superioare şi sunt aparent educaţi şi civilizaţi, toaletele sunt lăsate într-o stare deplorabilă. Dacă și colegii sau colegele de apartament au același comportament, va trebui să discutați cu ei și în unele cazuri să îi învățați aceste reguli; unii sunt obișnuiți să facă altcineva curat după ei și nu au nici cea mică idee cum să curețe ei.

În funcţie de sex, probleme şi soluţii:

Pentru băieţi:
- ridicaţi întotdeauna colacul; nu, nu sunteţi aşa bun ţintaş pe cât credeţi! Chiar dacă aţi fi, tot mai sar stropi lateral.
- aşezaţi întotdeauna colacul după ce aţi terminat

Pentru fete:
- multe fete obişnuiesc să facă stând în picioare, pentru a evita contractarea unor boli venerice (din nefericire, chiar sunt boli care se pot lua de pe colac). Pentru ele: ridicaţi colacul înainte!

Altele

Un alt aspect care poate să deranjeze colegii de apartament este umplerea băii cu produsele cosmetice proprii: săpunuri, geluri de duş, parfumuri, truse de bărbierit, prosoape, etc. De ce îi deranjează? Pentru că nu mai au loc pentru produsele lor. E normal să îi deranjeze, dacă nu au unde să-şi agaţe un prosop de duş, nu au loc unde să pună şamponul şi gelul de corp când fac baie. Problema aceasta apare mai rar decât celelalte probleme semnalate în articolul de faţă, în special când în apartamentul respectiv locuiesc multe persoane. Dacă locuiesc doar două sau trei persoane, în general este destul loc în baie încât să-şi desfăşoare fiecare produsele cosmetice nestingherit. Prin urmare, nu lăsaţi obiectele personale în baie, în afară de strictul necesar (o periuţă de dinţi, un săpun, un prosop). Puteţi să vă aduceţi alte obiecte când aveţi nevoie de ele, de exemplu şamponul când vă spălaţi pe cap.

Holul de la intrare

Aici nu sunt aşa multe de zis: nu umpleţi holul cu toate perechile de încălţări pe care le aveţi, nu umpleţi cuierul punând în el toate hainele pe care le aveţi. Păstraţi lucrurile pe care le folosiţi mai rar în cameră. Iarna, dacă veniţi de afară plin de noroi, ştergeţi gresia de pe hol (cu un mop este cel mai uşor; cumpăraţi unul care să stea tot timpul aproape de hol; este doar câţiva lei în hypermarket). O altă soluție este să puneți un covoraș vechi pe hol, și încălțămintea pe acest covoraș, astfel încât noroiul să fie absorbit de acel covoraș.

Altele

În general, încercaţi să faceţi astfel încât să nu-i deranjaţi pe colegii de apartament. Dacă ştiţi că învaţă pentru un examen greu, sau că dorm, nu daţi muzica la maxim în camera dumnevoastră. Totodată, dacă ei vă deranjează, nu ţineţi în dumneavoastră, înjurând în gând şi aşteptând un moment prielnic de răzbunare; ci discutaţi problema cu ei. Comunicarea este cheia succesului în relaţiile cu colegii de apartament (ca în orice relaţie, de altfel). Îşi vor da seama că v-au deranjat, de multe ori fără să vrea, şi vor remedia problema.

Concluzie

Pentru a vă înţelege bine cu colegii de apartament, este important să îi respectați și să aplicați reguli de bun simț, unele fiind descrise mai sus. Când sunteți nesigur dacă ar trebui să faceți ceva sau nu, aveți în vedere și motto-ul acestui mini-ghid (Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!). Dacă apar probleme cu colegii sau colegele de apartament, de fapt.. când apar probleme, comunicați cu ei cât mai repede și încercați să le rezolvați. Odată ce treceți peste aceste mici probleme, viața împreună cu colegii sau colegele de apartament poate fi foarte atractiva!


Termeni şi condiţii | Întrebări frecvente | RSS RSS | Hartă site | Contact